Vianočná ruža na svadbe – najkrajšia spomedzi zimných kvetov

Láska, čistota, svätosť, radosť, múdrosť, nádej, materstvo... Jedinečné entity, ktoré sú s Vianocami bezprostredne späté, symbolizuje práve vianočná ruža. Je známa aj pod názvom vianočná hviezda, pričom ju pestovali už starí Aztéci. Dnes patrí medzi najobľúbenejšie vianočné kvety, bez ktorých si zimné, no špeciálne vianočné svadby nevieme predstaviť. A tak vám predstavujeme krásny zimný kvietok-nekvietok, ktorý môže skrášliť aj vašu vianočnú svadbu.
titulka

Legenda o vianočnej ruži

Stará mexická legenda o vianočnej ruži vraví, že kedysi žila chudobná mexická dievčina, ktorá sa volala Pepita. Bola smutná, lebo nemala žiadny darček pre Ježiška v jasličkách na Štedrý deň. Chodila nešťastná do kaplnky a jej bratranec Pedro sa ju snažil rozveseliť: „Som si istý, že aj ten najmenší dar, ktorý daruješ s láskou, urobí Ježiška šťastným.“ Pepita nevedela, čo maličké môže Ježiškovi darovať, a tak odtrhla malú hŕstku burín pri ceste a rozpačito z nich spravila malú kytičku. Keď prechádzala kaplnkou k oltáru, spomenula si, čo jej povedal Pedro. Zahrialo ju to pri srdci, pokľakla a položila kyticu pod betlehem. Zrazu kytička rozkvitla do jasne červených kvetov a každý, kto to videl, si bol istý, že ide o vianočný zázrak. Od toho dňa ľudia volali červené kvety „Flores de Noche Bueana“ čiže „Kvety svätej noci“.

Krása a symbolika vianočnej ruže

Vedeli ste, že vianočná ruža v skutočnosti nie je ruža? Jej červené vrcholčeky (považované za kvety) sú vlastne listy rastliny, ktoré zmenili farbu. Vianočná ruža je obľúbená slávnostná rastlina, ktorá má mnohé odrody a farebné variácie, od jasno červenej, cez ružovkastú, oranžovú, žltú či snehobielu. Krásne sa vyníma na svadobných stoloch spolu s ďalšími zimnými prírodnými dekoráciami, ako sú ihličie mladej borovice, jedle alebo smreka, šišky, cezmína, borievky alebo imelo. Ako uvidíte v našej galérii, vianočná ruža je natoľko veľkolepým kvetom, že sa krásne vyníma aj ako samostatná kvetinová súčasť aranžmánov spolu so svietnikmi a krásnymi červeno-bielo-zlatými doplnkami. K dispozícii je od novembra a znakom jej dobrej kvality je husté lístie. Pri prenášaní ju treba chrániť pred vetrom a rýchlo dopraviť do tepla. Krásna vydrží veľmi dlho približne pri 20 °C na svetlom mieste. 

Vianočná ruža je symbolom čistoty, materstva, dobrej vôle, úspechu, radosti, čistoty, nádeje a svätosti. Tvar vianočnej ruže a jej lístkov je symbolom betlehemskej hviezdy, ktorá viedla mudrcov k malému Ježiškovi. Zároveň je tento kvet národným emblémom Madagaskaru


p14

Ďalej by vás mohlo zaujímať:

Kala na svadbe – vznešený ideál svadobnej kytice
Konvalinka na svadbe – najmenšia kráľovná jari
Pivonka na svadbe – symbol šťastného manželstva
Hortenzia na svadbe – symbol trvalej lásky
Gypsomilka - nevestin závoj


p11

p1

p10

p12

p13

p15

p16

p2

p3

p4

p5

p6

p7

p8

p9



Foto:
pinterest.com
brides.com
marthastewartweddings.com
stylemepretty.com
Katarína Mikulcová  | 17.12.2018, 14:00