Krok za krokom ku kráse #4: Príjemná exfoliácia s kyselinou salicylovou

Vedeli ste, že kyselina salicylová sa používa na liečenie rôznych kožných ochorení už viac ako 2000 rokov? Získava sa z rôznych rastlín, no najmä z listov gaultérie ležatej a z kôry vŕby bielej. V kozmetike je dostupná vo forme mastí, krémov, toník či gélov a je rozpustná v tukoch. Jej schopnosť exfoliovať primárne hlbšie vrstvy kože z nej robí výborný pílingový prostriedok pre pacientov s akné či melazmou. Takýto chemický píling je navyše bezpečný, efektívny a nízkonákladový, pričom jeho princíp tkvie v tom, že núti pokožku hĺbkovo sa obnovovať, čím sa vyhladzuje a zlepšuje jej povrchová textúra. Táto unikátna zložka si vás určite získa svojimi jedinečnými vlastnosťami, vďaka ktorým bude váš pohľad do zrkadla vždy sprevádzaný spokojným úsmevom.
titulka

 Historické pozadie a súčasnosť kyseliny salicylovej

V 1. storočí nášho letopočtu sa používala vŕbová kôra ako zdroj kyseliny salicylovej na liečbu kurieho oka a mozoľov. Až koncom 20. rokov 20. storočia traja chemici izolovali z vŕbovej kôry salicín, pričom jeho schopnosť zmäkčiť a odlupovať vrchnú vrstvu kože bola objavená už v roku 1860. Neskôr sa už ako komedolytikum (teda prípravok účinne rozkladajúci upchaté póry) začala kyselina salicylová používať ako zložka mnohých lokálnych prípravkov pri liečbe akné.

  Väčšina prípadov acne vulgaris je buď mierna alebo stredne závažná a celkom dobre reaguje na liečbu prípravkami bez predpisu, ktoré sú bezpečné a účinné. Klinické štúdie a komedolytické testy svedčia o účinnosti a bezpečnosti 0,5 % a 2 % roztokov kyseliny salicylovej pri liečbe acne vulgaris. Porovnávacie štúdie dokonca ukázali, že v liečbe akné je lepšia ako benzoylperoxid. Čo sa týka nežiaducich účinkov kyseliny salicylovej, ide zvyčajne iba o mierne lokálne podráždenie či vysušenie pokožky, vyskytujúce sa u menšiny pacientov. Kyselina salicylová sa používa lokálne nielen pri liečbe aknóznej pleti, ale aj pri liečení šupinatých stavov pokožky, ako sú lupiny, ichtyóza (vrodená vývojová porucha rohovatenia kože, pozn. red.) a psoriáza. 


Vedeli ste, že?

Chemický píling je proces spôsobujúci kontrolované chemické poškodenie pokožky pomocou chemického pílingového činidla, ktoré spôsobuje odlupovanie povrchových vrstiev kože, čo vedie k odstráneniu povrchových poškodení s následnou regeneráciou nových epidermálnych a dermálnych tkanív. Vedci dospeli k názoru, že píling s kyselinou salicylovou môže viesť k zmenám v podkladovom dermálnom tkanive bez priameho zranenia kože. 



kolaz

Kyselina salicylová – pre a proti

Klinické štúdie ďalej preukázali, že môže byť jedným zo spôsobov liečenia upchatých pórov, akné, pigmentácií po akné, pieh a zároveň môže liečiť aj erytémy a hyperpigmentácie s minimálnymi vedľajšími účinkami. Určite sa vyvarujte používaniu kyseliny salicylovej, ak používate izotretinoín počas 3 až 6 mesiacov alebo sa u vás prejavili kontraindikácie:



- kontaktná alergia na salicyláty,
- aktívna dermatitída v mieste odlupovania kože,
- aktívna infekcia,
- akútna vírusová infekcia,
- tehotenstvo (plánovanie tehotenstva),
- malignita (zhubnosť chorobnej zmeny v organizme, pozn. red.) kože,
- opálená pokožka.


Skôr ako sa pustíte do chemického pílingu s kyselinou salicylovou, by ste mali ovládať všetky aspekty potenciálnych komplikácií vrátane ich prevencie. Určite nezabudnite na krém s čo najvyšším SPF, ideálne 50 (ten by mal byť súčasťou každodennej rannej kozmetickej rutiny) a dostatočnú hydratáciu pleti, ktorú chemický píling môže vysušiť. Pri pacientoch s acne vulgaris, ktorí lokálne používajú benzoylperoxid alebo iné antibiotické formulácie, by sa malo ich užívanie prerušiť na 1 alebo 2 dni pred pílingom. Najčastejšie vedľajšie účinky kyseliny salicylovej sú:


- intenzívne odlupovanie kože,
- suchosť kože,
- citlivosť kože.


salicyl



Recenzia produktu The Ordinary Salicylic Acid 2 % Solution

Kyselina salicylová sa radí medzi tzv. BHA kyseliny (Beta hydroxy kyseliny), ktoré sú vhodnejšie pre mastnejšiu pleť. Jej roztok v dvojpercentnej koncentrácii sa mi osvedčil najmä pri lokálnom ošetrovaní akné. V súčasnosti ma najčastejšie trápi hormonálne akné na brade a v jej okolí, takže ak sa nerozhodnem siahnuť po (podľa mojich skúseností) silnejšom benzoylperoxide, tak si do večernej rutiny zaradím lokálne ošetrenie kyselinou salicylovou. (Určite tieto dve zložky nekombinujte.) Spočiatku, pri prvých pokusoch zaradiť túto kyselinu do kozmetickej rutiny, som sa zľakla toho, že veľmi vysušovala moju pokožku. Nezanevrela som však na ňu, iba som zintenzívnila hydratáciu pokožky. V tomto smere sa mi osvedčil výborne hydratujúci skvalán. Samozrejme, po aplikácii kyseliny salicylovej netreba zabúdať na krém SPF, pretože kyselina spôsobuje väčšiu fotosenzibilitu pokožky. Ja na moju mastnejšiu a problematickú pleť používam Bioré SPF 50 PA++++, takže chodím na slnko bez obáv. Raz v týždni absolvujem aj hĺbkové čistenie pleti s kyselinou salicylovou od The Ordinary, pričom postupujem podľa pokynov Zuzky Závodskej v jej videu na kanáli Aestheholic:


 

Výsledok tejto procedúry je naozaj skvelý, póry sú čisté a pleť je hladká ako pokožka dieťaťa, pripravená prijímať výživné látky v podobe kvalitného hydratačného séra. Podobne ako niacinamid so zinkom, mám pocit, že táto kyselina reguluje tvorbu mazu v mojej pleti a zároveň zjemňuje pigmentácie. Ako som už uviedla, kyselina salicylová spôsobuje fotosenzibilitu, preto ju odporúčam zaradiť do večernej starostlivosti o pleť. Nezabudnite ju VŽDY aplikovať na suchú pleť! Voda a rezíduá kozmetických produktov by vám totiž mohli spôsobiť podráždenie kože. Určite to však s používaním kyseliny salicylovej neprežeňte, ale v zdravej miere si užívajte jej príjemné účinky na vašu pleť.



Vaša Katka



Ďalšie články zo série starostlivosti o pleť:

Krok za krokom ku kráse #1: Ružová voda – kozmetický grál s vôňou lásky
Krok za krokom ku kráse #2: Hydratovaná pleť s kyselinou hyalurónovou
Krok za krokom ku kráse #3: Niacinamid & zinok – tekuté zdravie vašej kože



Zdroj textu:
www.ncbi.nlm.nih.gov / Štúdia s názvom „Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review“

Zdroj foto:
www.pixabay.com
www.theordinary.com
Katarína Mikulcová  | 22.8.2019, 10:00