Vydať sa s bruškom alebo bez?

Vašu vzájomnú túžbu po svadbe náhle zaskočil pozitívny tehotenský test? Nemusíte termín sobáša odkladať až na obdobie po pôrode. Ak sa však chcete vydávať aj s bruškom, myslite na vášho nenarodeného drobčeka i na svoje zdravie.
baboi

Prvé tri mesiace v tehotenstve bruško prakticky nie je vidieť, čo uľahčuje situáciu najmä pri výbere svadobných šiat. V prípade, že vám do svadby pár centimetrov v obvode pása pribudne, šaty sa dajú upraviť na mieru. Ak patríte k tým tehuľkám, ktoré netrápi ani ranná nevoľnosť, môžete si v tomto období vlastnú svadbu užiť podľa svojich predstáv.

Počas svadobnej veselice sa musíte vyhnúť prudkým pohybom pri tanci, alkoholu a stresovým situáciám. „Stres môže spôsobiť kontrakcie maternice, vyvolať spontánny potrat a predčasný pôrod,“ varuje profesor Miloš Mlynček, prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Nitre. Od takýchto situácií sa teda milé budúce mamičky držte čo najďalej, doprajte si veľa oddychu a psychického kľudu.

Určenie termínu svadby je otázkou vzájomného dohovoru oboch partnerov, bez ohľadu na to, či je partnerka tehotná alebo nie. S rastúcim bruškom si však budúca nevesta musí dávať na seba väčší pozor. Ak sa chce vydať ešte pred pôrodom, mala by tak urobiť počas prvých dvoch trimestrov.

„Jedine pri pokročilej gravidite, v III. trimestri, sa musí nevesta  vyvarovať prudkých pohybov, tancu na svadbe. Samozrejme, alkohol počas gravidity  sa nesmie požívať, rovnako ako cigarety,“ upozorňuje prednosta Mlynček.

Dieťatko pod srdcom určite nie je dôvodom pre zrušenie svadby. Gravidita ju môže buď urýchliť, alebo posunúť. V oboch prípadoch je však prvoradé zdravie a pohodlie budúcej mamičky. Aj nevesta s bruškom môže v bielych svadobných šatách vyzerať neodolateľne a pôvabne.

Zuzana  | 16.9.2010, 09:00