Malá škola šperku, 4. časť: Certifikát pravosti diamantu

V ruke držím rodný list môjho zásnubného prsteňa. Je to dôkaz o jeho pravosti a kvalite. Dávam pozor, aby sa nepoškodil, pretože viem, že ho raz bude so záujmom študovať moja nevesta alebo dcéra. (Nuž, a tu mi vyvstal vážny problém, dilema, komu vlastne raz svoj prsteň prenechám... Možno to vyriešim tak, že ho dám svojej prvej vnučke a bude…a možno sa s ním nakoniec rozlúčiť vôbec nedokážem).
nevesta_diamant

Tak ako rodný list dieťaťa nemôže vystaviť ktorýkoľvek úrad alebo osoba, ale len príslušná matrika, aj certifikáty, dokazujúce pravosť drahých kameňov by mali pochádzať od renomovaných gemologickýh laboratórií. Potvrdenie o pravosti diamantu s razítkom od samotného lokálneho predajcu neznamená totiž nič.

 

nevesta_diamant_burzaV predošlých článkoch sme už hovorili aj o tom, že seriózny obchodník s diamantami vám k briliantu, ktorý kupujete (či už ako investičný alebo zasadený do šperku) zabezpečí vystavenie certifikátu pravosti, vydaný jedným z uznávaných gemologických  laboratórií.

Okrem spoločnosti GIA (Gemological Institute of America) patrí k medzinárodne uznávaným aj spoločnosť HRD (Hoge Raad voor Diamant sídliaca vo svetovom centre obchodu s diamantami v Antwerpách) a IGI (International Gemological Institute).
Sú to svetovo uznávané gemologické laboratóriá, ktoré s drahými kameňmi pracujú - overujú ich pravosť a na základe odborných znalostí posudzujú ich kvality. Pomocou rôznych odborných postupov a najmodernejších technológií dokážu odborníci odhaliť nielen syntetické diamanty, ale i diamanty, ktoré boli podrobené rôznym kvalitatívnym úpravám.

 

Od hodnôt, resp. parametrov kvality, ktoré každý drahokam má, sa potom odvíja jeho ďalší osud – buď sa vsadí do prsteňa ako tzv. solitaire, aby jeho kvality nádherne vynikli, alebo klenotník prispôsobí dizajn šperku menšej či väčšej inklúzii v diamante alebo nie práve čírej farbe. Dizajn diamantových šperkov je preto obrovským majstrovstvom. Vďaka výnimočnej kombinácii svojich kvalít sa môže tento drahý kameň stať investíciou, ktorá bude uložená na horšie časy v trezore svojho majiteľa. V takom prípade hovoríme o tzv. investičnom diamante.

 

Obsah certifikátu
Aj keď každá z týchto spoločností má svoje vlastné pravidlá, určité základné vlastnosti drahého kameňa musí obsahovať každý certifikát:
- hodnota tzv. 4C: Carat, Color, Cut, Clarity
- názov a adresa gemologického laboratória
- číslo a dátum vystavenia certifikátu 

 

Okrem týchto informácií môže obsahovať údaj o tvare a štýle brusu, rozmeroch diamantu, o lesku, symetrii a fluorescencii.  Certifikát obsahuje aj tzv. proporčný diagram, kde je diamant schématicky zakreslený aj s jeho presnými rozmermi.

 

V prípade, že si prsteň „zostavujete“ sami (teda zvlášť vyberáte diamant podľa jeho kvalít a k nemu potom vyberiete vhodný dizajn), môžete nechať vašej snúbenici mikroskopicky nechať vpísať do drahokamu unikátne číslo  alebo aj osobný odkaz, symbol alebo logo. Predstavte si, aké môže byť vzrušujúce, keď si kamienok bude túto správu niesť po dlhé roky, aj keď už vy tu nebudete. Potom sa rozlúštením jeho čísla nasledujúce generácie dostanú opäť k údajom, ktoré k diamantu patria. Možnosť tohto zápisu ponúka napríklad GIA.

 

Ak sa práve chystáte na ten krásny krok a chcete pre svoju snúbenicu vybrať kvalitný, a hlavne pravý šperk, zvoľte radšej klenotníka s dobrým renomé, na ktorého profesionalitu a kvalitu sa môžete spoľahnúť. Poskytne vám záruku a celoživotný servis, čo je veľmi dôležité. Raz za čas je totiž dobré, nechať si šperk odborne skontrolovať a vyčistiť, aby ste sa z jeho nádhery mohli tešiť stále.

 

Môj tip: Ak sa chcete detailne oboznámiť s obsahom certifikátu, kliknite sem.

 


Foto:

antwerpdiamondbourse.net

eva  | 29.7.2011, 12:00