Pri hodnotení a certifikácii diamantov sa posudzujú štyri základné parametre ako sú brus (cut), váha (carat), čistota (clarity) a farba (colour), ktorých vzájomná kombinácia má zásadný vplyv na ich cenu. Tieto parametre sa označujú ako 4C.
Váha (Carat)
Váha diamantu sa vyjadruje v karátoch. 1 karát (ct) = 200 mg, teda 0,2 gramu.
(Pozor, nemáme na mysli ten karát, ktorým je vyjadrená čistota zlata.)
Farba (Colour)
Farba diamantov sa najčastejšie vyskytuje v odtieňoch bielej, resp. čírej až po jemne žltú. Tu platí, čím menej „zafarbenia“, tým je diamant hodnotnejší. Výnimkou sú však diamanty, vyskytujúce sa v iných, výraznejších farbách, od nahnedlej, výraznej žltej až po ružovú, purpurovú, červenú či modrú. Tieto vzácne diamanty sú známe pod názvom „fancy colours“.
Na označenie farby sa používajú písmená abecedy, začína sa písmenom D („exceptional white “), ktoré označuje mimoriadne biely, resp. číry diamant. Farebná škála potom pokračuje až po písmeno Z.
Čistota (Clarity)
Jedným z parametrov, ktoré ovplyvňujú kvalitu a cenu diamantu, je aj jeho čistota. Každý diamant si v sebe nesie stopy z minulosti - čím menej cudzorodých látok sa do diamantu pri jeho vzniku dostalo, tým je diamant čistejší. Nečistoty sa nazývajú inklúzie. Označenie čistoty vyjadruje počet, umiestnenie a viditeľnosť inklúzií pri 10-násobnom zväčšení. Čím je diamant čistejší (teda inklúzie sú len málo alebo nie sú vôbec viditeľné), tým je hodnotnejší.
Ak máte kamienok s označením FL, gratulujeme! Znamená to, že je „flawless“, teda nie sú v ňom viditeľné žiadne inklúzie. Škála postupne pokračuje cez IF, VVS1 a VVS2, VS1 a VS2, až po diamant s označením čistoty I1, I2 a I3, v ktorom inklúzie významne ovplyvňujú priezračnosť a lesk diamantu.
Brus (Cut)
Brus diamantu je pre zhmotnenie a vyzdvihnutie jeho krásy snáď najpodstatnejší. Pri bruse je najdôležitejšie, aby diamant získal ideálne vlastnosti pre hru so svetlom – ak sa podarí pri brúsení optimálne podčiarknuť vlastnosti surového kameňa, vtedy diamant zažiari takým leskom, pre ktorý sú tieto drahé kamene také jedinečné a vzácne.
Brúsenie diamantov bolo odjakživa skutočným umením, pretože pokým ostatné tri "cé" boli dané prírodou, nesprávnym brusom mohol brusič pokaziť aj ten najkvalitnejší kameň.
Brus sa hodnotí pojmami od „excellent“ (excelentný, vynikajúci) až po „poor“ (zlý).
„Cut“ sa ale často nesprávne zamieňa s výrazom Shape, ktorý označuje tvar, do ktorého je kameň vybrúsený.
Na záver: Pri spracovaní článku som čerpala informácie od dvoch prestížnych, svetovo uznávaných gemologických laboratórií - antwerpského gemologického inštitútu HRD Antwerp a od americkej GIA (Gemological Institute of America). Aj keď je ich už názvoslovie medzinárodne zjednotené, predsa sa v označení môžu vyskytnúť malé odlišnosti (napríklad HRD používa výraz „piqué“, resp. „P3“ pre označenie diamantu s početnými inklúziami, pokým u GIA sa s týmto výrazom nestretnete, pretože v jej certifikácii je takýto diamant označovaný ako „I3“, teda „included“).
Preto ak chcete do tajov diamantov a hodnotenia ich kvality preniknúť hlbšie, odporúčam weby práve týchto dvoch organizácií.
Zdroje a foto: GIA (gia.edu), HRD Antwerp (hrdantwerp.be), The Diamond Source USA
Publikované: 16.7.2011