Mamy s kočíkmi, rodiny s deťmi, postaršie páry či dvojice mladých zaľúbencov. Vynikajúcej kuchyni sa odoláva len ťažko a svoje o tom vedia aj návštevníci bratislavského Gurmán festu 2011. Tohtoročným lákadlom boli renomované reštaurácie nielen zo Slovenska a Čiech, ale aj exoticky znejúce zahraničné mená ako Damien Thuries z Francúzska, Ciaran Gantly z Írska alebo taliansky kulinársky majster Gabriele Feliciani. V live cookin‘ aréne svoje umenie naživo predvádzali aj naše gurmánske esá ako Marcel Ihnačák, ktorý očaril publikum prípravou toskánskych predjedál či Jozefína Zaukolcová so sladkými čokoládkami a inými prekvapeniami.
Vynikajúcej kuchyni prialo aj počasie, ktoré bolo priam ukážkové. Prísť mohol každý, vstupné bolo zdarma. Na Gurmán feste sa už tradične platilo špeciálnou festivalovou menou – gurmánmi, ktoré sa dali zakúpiť priamo na mieste. Okrem toho, každý návštevník v informačnom šapitó dostal ku svojmu gurmán šeku drevenú guľôčku, ktorú odovzdal tomu stánku, kde si najviac pochutil. Na konci festivalu po sčítaní všetkých bodov tak vzišiel jasný víťaz – reštaurácia Liviano.
Na svoje si prišli aj milovníci vín a sektu. V ponuke boli nápoje bohov z celého sveta a tí praví gurmáni si ich vychutnali spolu s kockou kvalitného syra a olivami. Servírovali sa však aj pochúťky z grilu, tradičné jedlá slovenských regiónov, čínske špeciality a pravé japonské sushi. Stan s miešanými nápojmi vzbudzoval vlnu záujmu. Barmani naživo miešali nápoje všetkého druhu, pričom fľaše s alkoholom lietali ponad hlavy a spravili tak parádnu šou. Osviežením v horúce dni boli iste stánky so zmrzlinou, čerstvými ovocnými sorbetmi alebo pomarančovou šťavou.
Okrem degustácie a ochutnávok bolo pripravených množstvo sprievodných aktivít. Lákavou bola Škola varenia pre gurmánov a najnavštevovanejšou bola už spomínaná Live cookin‘ aréna. Tradične sa konala súťaž v jedení kilového steaku a tohtoročnou novinkou bola súťaž s názvom Crepes d´Or. Zapojili sa do nej zástupcovia médií a sily si merali v pečení palaciniek. Pre detských návštevníkov boli pripravené tvorivé dielne ale aj detská škola varenia.
V nedeľu, 12. júna o pol deviatej sa brány rozkvitnutej Medickej záhrady zatvorili a po treťom ročníku Gurmán fest ostali len plné bruchá a skvelé chute v ústach. Ktovie, čo pripravia slovenskí kulinárski fajnšmekri na oslavu jedla na budúci rok? My sa rozhodne tešíme už teraz!
Foto: gurmanfestbratislava.sk