Podľa viedenského vzoru sa v Skalici už v druhej polovici 19. storočia objavila chrumkavá sladkosť s trvanlivosťou niekoľkých dní. Keďže svadby v tých časoch trvali týždeň, cukrárky museli zvykom prispôsobiť aj torty. Tak vznikla krehká, vznešená a svetovo preslávená skalická torta. Na Slovensku však o nej dnes mnohé ani len netušia.
Už náročnosťou na prípravu si skalická torta získala svoje renomé. Krehkým a trvanlivým cestom ju môžeme prirovnať k skalickému trdelníku. Aj ingrediencie na jej prípravu sú podobné. Cesto sa skladá: z vlašských orechov, vajíčok, práškového cukru, masla a hladkej múky. Toto, ale tajný recept nie je... No šikovnej vareške, ktorá sa náhodou podujme tejto ťažkej úlohy, držíme palce. PS: Vyzbroj sa dávkou trpezlivosti.
Výroba jednotlivých „korpusov“ torty je totižto časovo náročná a okrem toho aj samotná výzdoba vyžaduje pevnú ruku. Torta je vystavaná z desiatok krehkých trojuholníkov, ktoré sa navrstvujú na seba. Predtým sa však cesto musí ešte nalepiť po obvode trojuholníkových dutých foriem, v ktorých sa suší niekoľko minút. Opatrne sa potom vyklopí a zdobí perníkovou technikou. Z týchto krehkých „sušienok“ (trojuholník s rozmermi cca 10x10x10cm a hrúbkou 2cm) sa skladá kôš, dozdobený stuhami a kvetinami. Košíky sa vrstvia jeden na druhý, a tak vytvárajú tortu vysokú približne jeden meter.
Pri ozdobovaní v minulosti platili farebné pravidlá, ktoré cukrárky museli dodržiavať. V ružovom tóne sa niesla torta podarovaná na svadbu zo strany nevesty, v modrom ak išlo o dar z rodiny ženícha. Bielymi odtieňmi bola torta vyzdobená vtedy, ak ju daroval novomanželom ktokoľvek. Na farebných pravidlách, dnes už nezáleží, smelo si tak vyberte tie svoje a netradičnou tortou určite zaujmete.
Foto: internet