Blog > O svadbe štýlovo > Svadobné kulinárium > Máj, čas svadieb a špargle
|

Máj, čas svadieb a špargle

Koniec jari je moje obľúbené obdobie. Všetko kvitne, vonku je príjemne teplo, deň je citeľne dlhší a dá sa konečne sedieť na tráve... Spolu s prírodou sa aj gurmáni prebúdzajú zo zimného spánku a s radosťou očakávajú prvé sezónne suroviny po dlhej zime. Chutia a voňajú totiž ako naozajstné jedlo: májová bryndza, čerstvá pažítka, mladé zemiačky, červené reďkovky, čerešne májovky, rebarbora, mladý hrášok. Avšak „kráľovským párom“ májových dní je určite špargľa a jahňacina. Ak ste si naplánovali svadbu na apríl či máj, určite odporúčam zaradiť ich do svadobného menu.
fillet_asparagus

Ako na špargľu
Špargľa je svojou lahodnou chuťou ideálnou prílohou k mäsu. Mladá zelená špargľa začína skôr a je ideálna na rýchle ogrilovanie, blanšírovanie a zapekanie do slaných koláčov (quiche). Fantasticky sa hodí k hovädzím steakom, je výborná ako súčasť šalátov. Nepotrebuje žiadne prehnané dochucovanie, stačí trochu masla či olivového oleja, soli, korenia a citrónovej šťavy.
Biela špargľa má maslovejšiu chuť, podáva sa najčastejšie varená v slanej vode so štipkou cukru a najlepšie vynikne s holandézou (sauce hollandaise) a baby zemiakmi s petržlenovou vňaťou. Ako príloha je skvelá k svetlejšiemu mäsu, rybám či varenej šunke.
Určite odporúčam vyskúšať jemnú krémovú polievku z bielej špargle so šumivým vínom a špargľovými špičkami, hotová delikatesa.


Jahňacie
O jahňacom mäse som už písala ako o trendovej súčasti svadobných menu. Má charakteristickú chuť, ktorú mnohí považujú za delikátnu, iní za príliš výraznú. Rozhodujúca je samozrejme jeho príprava a zručnosť šéfkuchára. Pokiaľ zvolíte pomaly pečené jahňacie na víne, rozmaríne či s olivami, mäso sa bude úplne rozpadávať a natiahne všetky chute výpeku. Alternatívou steakov sú jahňacie kotlety, väčšinou sprudka ogrilované a podávané medium až medium-well. Pri tejto úprave vynikne pôvodná chuť jahňaciny, čo určite ocenia fajnšmekri. Ako príloha sa k jahňacine výborne hodí grilovaná zelená špargľa, kukuričná polenta, alebo listový špenát so smotanou a troškou dijonskej horčice.

 

shutterstock_42751423


A teraz to hlavné
Poviete si, no dobre, ale my robíme svadbu pre 70 hostí, bude kuchár schopný pripraviť 70 steakov naraz? Nebude to iné, ako keď si dám napr. špargľu s holandézou v a la carte v reštaurácii?
Záleží len na vás. Ak si zvolíte skúsených profesionálov, budú presne vedieť, akú gastrotechniku a nuansy v servise využiť. S ľuďmi treba hovoriť, diskutujte preto priamo s kuchárom či managerom reštaurácie, hotela či cateringovky. Pýtajte sa na všetko, čo vám napadne, určite vám budú ochotne odpovedať na vaše otázky. A možno sa pri tom dozviete aj čosi zo zákulisia príprav vášho svadobného menu a bude to ďalší z príjemných a netradičných zážitkov spojených s vašou svadbou.


 

Foto: Sharkam V.I.P. Catering 

Nina Lovasová | 6.5.2011, 08:30
Fashion blog
Drdoly sa nám páčia a v sychravom jesennom a zimnom počasí sú ideálnou voľbou pre každú nevestu (a nielen pre ňu). Vys ...
Jesenné a zimné nevesty sa už tešia na svoj veľký deň, preto máme pre ne pripravenú galériu tých najkrajších drdolov a ...
Blíži sa váš veľký deň a vy chcete, aby vaše vlasy žiarili zdravím a zdobil ich prirodzený objem? Predpokladáme, že pl ...
Svadobné fotoeditoriály
2. cena súťaže Tvár nevesta.sk s Mary Kay je perfektná! Praktické štetce predsa nesmú chýbať v žiadnej kozmetickej taš ...
Zase je tu! Súťaž Tvár nevesta.sk s Mary Kay určite priláka všetky dievčatá, dámy, no hlavne nevesty, ktoré túžia byť ...
Práve teraz vyhlasujeme už (pre nás neuveriteľný) 10. ROČNÍK súťaže, ktorá je takou našou malou SVADOBNOU MISS. Nie, N ...
Svadobný blog
Spoločne robia svet krajším nielen vďaka svojej láske, ale aj tým, že sa venujú zlepšovaniu životného prostredia. Lenk ...
Nikoleta a Sylvain sú vedci, ktorí sa stretli v inštitúte pre atómový výskum pre Európsku komisiu. Sylvain tu pracoval ...
Svadba bola podľa ich vlastných slov tým správnym životným krokom a zároveň ju aj s odstupom času vnímajú ako jeden z ...
Nevestin blog
Svadobný salón Valery sídli v krásnom slovenskom meste – Banskej Bystrici. Okrem svadobných šiat či pánskych oblekov t ...
Svadobné obrúčky symbolizujú spojenie dvoch sŕdc už niekoľko storočí. Pred vstupom do manželstva vás čaká ešte mnoho p ...
Vaša najlepšia kamarátka vám oznámila, že bude svadba? Wau! Gratulujeme! To znamená, že na vašom zozname úloh, ako hla ...
nedeľa, 19. mája 2024
meniny má Gertrúda

Prihlásenie

Meno
Heslo
 
Prihlás sa
Zabudol som heslo >>  
  • iconhttps://www.google.com/accounts/o8/id
  • iconhttps://graph.facebook.com/oauth
  • iconhttp://username.blogspot.com/
  • iconhttp://www.flickr.com/services/oauth

nevesta.sk - všetko, čo nevesta potrebuje, je teraz na webe ® je registrovaná ochranná známka • ISSN 1338-1245 • Copyright © 2008-2021 •
Prevádzkovateľ portálu: Marketing Web Management, s.r.o. Všetky práva vyhradené • Developed by ©WEBASE • Obsah portálu nevesta.sk je chránený autorským zákonom.
Prepis, šírenie, a/alebo ďalšie sprístupnenie obsahu alebo jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchadzajúceho súhlasu zakázané • Všeobecné pravidlá portálu
Ako sa zúčastniť Foto dňa?Ako sa pridať na Handmade svadba?Ako sa pridať na Vizáž dňa?